Search
Close this search box.

Rozhovor s investorem Janem

Portu investor Jan

Honza žije velmi aktivním životem pracujícího studenta, angažuje se mimo jiné v různých projektech. O investování se zajímá již delší dobu, dobře tedy ví, co to obnáší. Do budoucna by se chtěl více zaměřit na své vlastní strategie, v nichž vkládá prostředky do sektorů, které podle něho mají do budoucna potenciál.

Honzo, jste velmi aktivní člověk, můžete nám shrnout, čemu se věnujete a jaké máte zájmy?

Jsem student doktorského programu technického zaměření na ČVUT. K tomu jsem na fakultě i zaměstnancem a participuji na různých projektech. Vedle toho se snažím spolu s dalšími dvěma kolegy rozjet start-up v oblasti IoT. Volný čas se snažím trávit aktivně –⁠ buď tancem, projížďkami na kole, posilováním, nebo modelováním. A velmi aktuálně hlavně rekonstrukcí, protože jsem asi půl roku zpět investoval do nemovitosti a zařizuji si vlastní bydlení.

V podstatě bychom vás tedy stále mohli považovat za studenta, který má plné ruce práce s rekonstrukcí vlastního bytu. Snadno bychom tedy mohli dojít k závěru, že na investování pro vás není vhodná doba. A přesto jste začal. Co vás k tomu vedlo? 

Investice mě zajímají už delší dobu, vnímám je jako podstatné příležitosti, které by člověk neměl přehlížet. Vím, že investovat je nutné, protože pokud nezačnete pracovat na tom, aby vám vaše peníze vydělávaly samy, máte jistou ztrátu jejich hodnoty. Stále jsem ale odkládal začátek kvůli tunelování různých fondů –⁠ viz kauzy 20 let zpět. A jak říkáte, aktivně vydělávám teprve druhým rokem, ale investovat jsem začal v podstatě hned, jakmile jsem dosáhl na pravidelný příjem.

Takže hlavním důvodem investování je pro vás v podstatě porazit inflaci?

Nejen to. Přijde mi, že pokud si peníze pouze ukládáte na běžný či spořicí účet, dobrovolně si zavíráte spoustu dveří. Naopak investování otevírá dveře nové. Mám do budoucna spoustu plánů a cílů, které se snažím postupně naplňovat. Investice se snažím mým plánům uzpůsobovat tak, aby mi pomohly dosáhnout toho, co jsem si vytyčil. 

Portu investor Jan

A jak jste přišel právě na Portu?

Dlouho jsem hledal něco, co mi bude sedět a Portu mi to nabídlo. Platforma je přehledná, intuitivní a dle mého správně nastavená. Dávat ušetřené peníze do bankovních fondů, kterým platíte často nesmyslně vysoké poplatky, jsem neviděl jako ideální směr. Mimo to ale zvažuji a postupně realizuji také paralelní investování především do kryptoměn a nemovitostí. 

To zní, že se v investicích vcelku dobře orientujete…

Investice mě zajímají, ale nyní většinu svého času a prostředků vkládám do přestavby bytu. Nemám tedy čas se investicím věnovat aktivně. Proto jsem také začal na Portu s investicí do portfolia na míru, které v podstatě funguje pasivně a nemusím se o něj nijak aktivně starat. Založil jsem si i vlastní strategii, ve které investuji do sektorů, které mají podle mě do budoucna potenciál. Jakmile bude nejnáročnější fáze rekonstrukce za mnou, chci si se strategií více pohrát.

Rozhovor s investorem Janem

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,75 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

cryptocurrencies

#2 – Bitcoin za 145 tisíc

Vítejte u druhého newsletteru ze světa Portu Crypto. Sektor kryptoměn nikdy nespí a my vám zasíláme

Jak odejít do důchodu ve třiceti

Spořící „extrémista“ Mr. Money Mustache (MMM) nabízí na svém blogu zajímavou úvahu: každá maličkost ve vašich

Makléř – 14. díl: Lednový efekt

Vánoční večírek proběhl ve stylu „Gold akcí“ – hodně drahého pití, hodně dobrého jídla, hodně zábavy. Drahá kapela