Search
Close this search box.

Rozhovor s investorkou Janou

Rozhovor s investorkou Janou

Naše investorka Jana momentálně plní roli maminky na plný úvazek. Ačkoliv je na mateřské, snaží se žít aktivní život, co nejvíce cestovat a zabezpečit do budoucna sebe i děti. Na Portu se jí líbí srozumitelnost, online prostředí a fakt, že k investování již nepotřebuje pomoc poradce.

Jano, mohla byste nám na začátek říct něco o sobě?

Než se mi narodila první dcera, pracovala jsem jako projektová manažerka v digitální agentuře. V tuto chvíli jsem již čtvrtým rokem na mateřské. S partnerem a dětmi jsme si oblíbili cestování v obytném autě a kdykoli máme volný čas, objevujeme zajímavá místa. Taky rádi jezdíme na kole a na lyžích, nejlépe dohromady s přáteli.

Máte dvě malé děti, cestujete, a navíc žijete aktivně. Jak jste se vůbec dostala k investicím?

K investování jsem se dostala už dříve, asi v pětadvaceti letech. Skrz investičního poradce jsem začala pravidelně posílat platby do podílových fondů. Dohodla jsem se však na konzervativní strategii a po 10 letech mi zhodnocení pokrylo akorát tak poplatky. Přišlo mi to nevýhodné, tak jsem investici zrušila. Je možné, že kdybych ještě počkala, peníze by se právě teď začaly zhodnocovat, ale s největší pravděpodobností bych i později došla ke stejnému rozhodnutí. 

A jak vás napadlo převést peníze právě na Portu?

Je pravda, že jsem dlouho přemýšlela, jak uspořené peníze nejlépe investovat. K založení účtu na Portu mě přesvědčila vaše letošní vzdělávací kampaň s Kovym, kterého mám moc ráda. Ve videu hezky popsal, jak investiční svět funguje. Zjednodušil mi tak výběr pokud na Portu ukládá peníze on, mělo by to být výhodné. Navíc jsem mohla účet založit pohodlně online a stejně tak si vše spravovat, což se ukázalo zvlášť v době lockdownu jako velká výhoda.

Nastavila jste si i na Portu konzervativnější investice, jak jste byla zvyklá dříve?

Během koronavirové epidemie jsem byla schopna ušetřit více peněz. A asi jako každý jsem začala řešit problém, co s nimi udělat. Zároveň jsem je chtěla zhodnotit lépe, než jak se mi dařilo nebo spíše nedařilo doposud. Mým hlavním cílem je se zajistit na stáří a zároveň také investovat svým dětem. Oba cíle patří mezi ty dlouhodobější, a proto jsem se rozhodla zainvestovat s větším rizikem a zkusit si složit vlastní strategii.

To je jen další ukázka toho, že investování je doménou mužů” je jen předsudek. I my v Portu sledujeme, že s námi investuje čím dál více žen a že jsou občas dokonce lepší investoři než muži  nenechají se tak snadno vyvést z míry. 

S tím souhlasím. Svoje investice nekontroluji každý den a ani vývoj na trzích aktivně nesleduji. Vlastní strategii jsem se zaměřila na obory, ve kterých vidím budoucnost. Žiji v domnění, že pokud bude investice dostatečně dlouhodobá a do kvalitních instrumentů či sektorů s potenciálem, dostaví se pozitivní výsledky.

Portu investorka Jana

Je skvělé, že si i jako maminka na plný úvazek najdete čas…

Oproti mé předchozí zkušenosti s investičním poradcem je vše mnohem rychlejší. Portu je velmi srozumitelné, navíc se mi líbí, že si vše můžu ovládat online. Investice jsou pro mě pořád velká neznámá, ale zajímám se o ně a chci se v oblasti umět orientovat. Nelíbí se mi, že jsme jako rodina absolutně odkázáni na to, co nám investiční poradce poradí. Chtěla bych jeho rady umět správně vyhodnotit.

Zároveň přes Portu investujete i dětem. 

Ano, dětem dlouhodobě spořím peníze a byla bych ráda, kdyby je v budoucnu využily na studium. Navíc je fajn, že kdykoliv v budoucnu dostanou dcery nějaký finanční dárek, mohu jim peníze na jejich investiční portfolia v podstatě obratem poslat. Mimo to jim spoří také tatínek a babička, a to klasickou formou. Chtěla bych, aby děti jednou rozuměly investicím lépe než já, proto mají na Portu svůj vlastní investiční účet, do kterého mohou nahlížet. Přijde mi super, že mohou vidět, jak vše funguje a jak lze s penězi nakládat.

Rozhovor s investorkou Janou

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,75 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme

Vysoká inflace a nízké sazby

Silná domácí poptávka, přehřátý trh práce, vysoké ceny komodit kvůli válce na Ukrajině a tisknutí nových peněz během

Co dělat při propadech na trzích?

Pokud by měl nějaký investor schopnost předpovědět všechny pohyby na akciovém trhu, ideálním investičním přístupem by pro něj

Investice do zlata

Nejlepší a roky prověřená investice do zlata! Ale…

Docela často se stává, že někdo v diskuzi o investování začne s nadšením mluvit o cihličkách nebo slitcích zlata či stříbra – vlastně fyzických drahých kovech obecně. Lidé si v sobě nesou představu, jak je taková forma investování výhodná a správná.