Search
Close this search box.

Rozhovor s investorem Pavlem

Rozhovor s investorem Pavlem

Pavel má s investováním zkušenosti již z dřívější doby, plané sliby ho ale na dlouhou dobu odradily. Protože se chce co nejvíce věnovat své rodině a koníčkům, nezbývá mu čas probírat se investičními produkty a hledat ten pravý. O Portu portfolia šitá na míru se investoři nemusí starat a zároveň splňují všechny jejich požadavky a potřeby, proto se Pavel rozhodl situaci přehodnotit a dát investování druhou šanci.

Pavle, prozradíte nám, čím se živíte a jak trávíte volné chvilky?

Už mnoho let se živím jako zubní technik. Před rokem jsem prodal svoji vlastní firmu a rozhodl se čas plně věnovat rodině a cestování. Občas se objevím v nějaké reklamě, nebo dělám zdravotníka na dětském táboře. Jsem rád, když se kolem mě neustále něco děje.

Víme, že Portu je takový váš investiční comeback. Mohl byste nám říct něco o vašich vůbec prvních investičních zkušenostech?

V době, kdy bylo v Česku investování ještě v plenkách, jsem investoval do podílových fondů. Zpočátku jsem si nebyl úplně jistý, jestli do toho jít. Poradci mi ale naslibovali zajímavé výnosy, tak jsem dal fondům zelenou. Za celých 8 let investování ale nedokázali mé peníze rozumně zhodnotit –⁠ po několika letech investování mi na účet chodil zisk v řádku jednotek korun. Postupně jsem tak ztratil trpělivost i veškerou důvěru a peníze jsem si převedl zpět k sobě na bankovní účet.

Takže důvodem toho, že jsem dlouhou dobu neinvestoval, byla negativní zkušenost s jedním investičním produktem na trhu. 

Asi ano. Peníze umím vydělat, ale už mi nezbývá čas na to zjišťovat, co s nimi dělat, aby také ony vydělávaly. V investiční problematice se rozhodně necítím jako doma, tápu v ní. Svůj volný čas chci trávit jinak, než se probírat množstvím nabízených investičních produktů a porovnávat, který z nich by byl pro mě vhodný. Chci se věnovat rodině, svým koníčkům a věcem, co mě baví a dělají mi radost. 

Zní to tak, že jste investování navždy zavrhnul. Co Vás tedy přimělo dát mu druhou šanci?

Je škoda vidět své naspořené peníze ležet ladem. Neutratím všechno, co vydělám, ale problém je ten, že si za ušetřené peníze později nepořídím to, co bych si mohl koupit teď. A to je škoda, protože právě ve stáří si budu chtít své peníze pořádně užít. Trochu jsem se radil se synem, od něj jsem se dozvěděl o Portu, a nakonec se rozhodl ho vyzkoušet. 

Portu investor Pavel

To nás samozřejmě moc těší. Nyní už jste nějakou dobu naším investorem, co konkrétně vás přesvědčilo o tom nechat nás spravovat vaše peníze?

Především právě to, co říkáte. O své portfolio se nemusím starat, žije si svým vlastním životem. Vyplnil jsem dotazník, nastavil si investici a od té doby už nic neřeším. Kdykoli mi není něco jasné, můžu se na vás obrátit, zavolat a nechat si cokoli vysvětlit. Navíc mi vyhovuje to, že se nemusím upisovat na určitou dobu a peníze si můžu vybrat kdykoli je budu potřebovat. Když se člověk ocitne v tíživé finanční situaci, ocení to. 

Tím jsme nám vlastně odpověděl na poslední otázku, kterou jsme vám chtěli položit, a sice, že investování má smysl nejen pro mladé, ale i pro vaši generaci.

Na investování je vhodná doba vždy. Pokud nechcete, aby našetřené peníze ztrácely na hodnotě, je potřeba jim trochu pomoct. Trvalo mi, než jsem se k tomu znovu odhodlal. Jsem ale rád, že jsem tak učinil a můžu se svými penězi konečně něco vydělat.

Rozhovor s investorem Pavlem

Vaše peníze mají na víc

Budujte své bohatství s Portu. Volnou hotovost zhodnocujte s úrokem 4,75 % ročně a k tomu investujte dlouhodobě do portfolií ušitých vám na míru.

Doporučujeme